L101

(juu anteeksi oli vähän kesämenoa ja meisinkiä niin jäi vähän myöhäiseen tämä)

Valmistuin!

Tämän sekä varsin mainioiden tulosten kunniaksi päätin jakaa käyttämiäni varsin mainioon tulokseen johtaneita vinkkivitosia sekä myös asioita, jotka opin vasta kokeen jälkeen. Vaikka otsikko viittaa älliin, joita näilllä häckseillä toki myös irtoaa, samat niksit pätevät ihan kaikkeen arvosanan nostamiseen mistä mihin tahansa. Yleinen asenne nimittäin tuntuu olevan että kympin tytöt vetelee ällät vain koska näin on ja on aina oleva, mutta todellisuudessa hyvät arvosanat menevät niille, jotka ovat tulosten vaatimaan työmoraaliin tottuneet. Samoin kuin kymppeilijä voi laiskistua ja alisuorittaa voi myös aiemmin heikommin vetänyt antaa kunnon potkun perseelleen ja vetää huipputulokset.

Arvosanat eivät kuitenkaan ole tämän jutun tärkein anti ja tarkoitus. Vaikka ne ehkä joskus merkkaavatkin jotain, pelissä on myös vähintään vuoden aikainen henkinen hyvinvointi, vuosi, jolloin on koulun kingi sekä kokonainen kesä, josta on syytä ottaa ilo irti. Loppujen lopuksi yliövereistä tavoittestani (niin övereistä etten voinut itsekään ottaa niitä täysin tosissani) täyttyi vain puolet, mutta todellinen onnistuminen piilee siinä, että selvisin koko koitoksesta varsin vähäisellä ahdistuksella ja opiskeluun pakottamisella. Näillä vinkeillä voit siis olla koulusi chillein kokeisiin menijä sekä vetää varsin kelvollisia tuloksia verrattain vähin harmain hiuksin. Aloittakaamme yleiselämällisistä (tai yleisyoillisista) yleisneuvoista!

1. Ymmärrä tämä:
YO on yhtä paljon elämänhallinnan kuin tietämisen koe. Väitän, että koesuoritukseen vaikuttaa kaikki muu paitsi opiskelu vähintään yhtä paljon kuin itse lukeminen, ellei enemmän. Lisäksi tämä on kaikkein helpoin osuus hoitaa kunnolla: kuten täysin noviisina ensimmäiseen Crossfitin openin lajiin lampsiessani opin, vaikkei osaisikaan, suorituksen ei saa antaa kaatua vääriin asioihin: vaikkei toes to bar kulje, soutulaitteen remmit laitetaan tasan eikä melkein oikealle kireydelle ja käsipainot ihan viereen. Siis: tiedät miten eletään terveellisesti, joten anna kokeiden kaatua mielummin tietämättömyyteen. Ja nuku viimeinen yö huonosti. (Nukut joka tapauksessa, itselle uskottelu sen olevan hyödyksi tekee illasta kivemman. Keskity ensisijaisesti koko edeltävän viikon uniin.)

2. Tee lukemisesta mukavaa.
EU:n toimielinten tahkoaminen muiden kirmatessa kesälaitumilla ei välttämättä ole lähtökohtaisesti kovin mukavaa, mutta mukavampaa siitä voi aina tehdä. Lukemisesta kannattaa aktiivisesti yrittää tehdä miellyttävämpää, varsinkin kesällä. Kiva paikka, ruoka ja osuvat taukopuuhat tekevät ihmeitä: voin täydellä itseluottamuksella sanoa jopa yhteiskuntaopin lukemisen olleen ajoittain hauskaa, sillä hoidin lukemisen kesäkuun auringossa serkun parvekkeella välillä söpön puutarhapöydän äärellä ja välillä katolla makoillen, tein muistiinpanot muumivihkoon ja tauolla saatoin pulahtaa uimaan. Keväälle lukemisilta on syytä mainita hyvä musiikki matikkaa laskiessa sekä pythagoraan lause -koristeisten piparien tarjoamat energiabuustit. Ja uuteen abikirjaan investointi! Mikään ei tuoksu paremmalta (paitsi Hesburgerin kylmiö).

3. Hoida työläät (reaalit) syksyllä

Jotkut viljelevät sitä kömpelöä valetta, että keväällä keskittyminen olisi helpompaa. Näin ei ole: motivaatio on viimeisten kokeiden kohdalla pohjamudissa vaikka ruokavaliosi koostuisi pelkistä geometriapipareista. Siis eniten työtä vaativat, lähinnä reaalit pois alta heti alkuun, niin voit keväällä lohduttautua edes sillä, että ne ovat ohi.

4. Lue. LUE!!! (ja kirjoita)

Et tule selviämään yhdestäkään kokeesta kirjoittamatta tekstiä. Koska kirjoittamaan oppii lukemalla, kannattaa ihan minkä tahansa lukeminen ottaa tavaksi hyvissä ajoin ennen koitoksia. Vielä nyt kun kokeita viedään yhä soveltavampaan suuntaan, hyvin muotoillun bullshitin tuottamisen taito on entistä korvaamattomampi. Tämä on kaikkien lukematta ällä – tarinoiden salaisuus. Poikkeuksetta.

5. Tee lukusuunnitelma.

You saw this coming…

Lukusuunnitelman ei ehkä niin ilmiselvä etu ainakin lukemisen mukavuuden kannalta on se, että  opiskelun voi jossain vaiheessa hyvillä mielin myös lopettaa. On helpompi keskittyä, kun tekee kerrallaan yhden asian ja jättää muiden juttujen miettimisen niille aikataulutettuihin päiviin. Ole tarkka, laita päivittäinen lukeminen ylös sivunumeroittain, niin jo tunnin suunnittelulla helpotat elämääsi huomattavasti: kuten 150 km:n superhiihdolta opin, koko työmaan ajattelu kannattaa kieltää itseltään ja tehdä vain sitä, mitä milloinkin tekee. Tee mitä teet kun sen teet, taukoile kun olet niin päättänyt ja ole valmis muuttamaan suunnitelmaa, jos se ei toimikaan. Edes kymmenen ällää vetelevät superaivot eivät pysy suunnitelmissaan, mutta tekemällä suunnitelman tiedät, että kaikki tulee joskus hoidettua ainakin melkein kunnolla.

ja pro tipeistä kaikkein proin…

5. Järjestä asiasi niin, ettei YO:lla ole väliä

Vaikeampi nakki varsinkin tässä maailmantilanteessa mutta tuskin kukaan voi kieltää, että mikään voisi vähentää paineita enemmän kuin se, ettei paineita ole. Kaikille tällainen tilanne ei ole mahdollinen, mutta uskon, että suurin osa suurimpien hakupaineiden kouluihin tavoittelevista eivät oikeastaan tiedä mitä tekevät. Jos tunnistat itsesi, ota asioista selvää, löydä jotain erikoisempaa ja mielenkiintoisempaa niin pääset helpommalla (ja päädyt saamaan paremman tutkinnon ja tekemään jotain vähemmän tylsää). Aika monta chilliä löhöilyiltaa olisi jäänyt välistä jos en olisi mutkien kautta tietojenkäsittelytiedettä löytänyt ja olisin paahtanut jo liian monta kertaa kerrattuja lukiokursseja kauppiksen pääsykokeisiin. Kiitän ja kuittaan.

Seuraavaksi seuraa sukellus sensoreiden sielunelämään sekä vähemmän itsestäänselviä häcksejä..

Reaalit

Se, joka vain ottaa kirjan käteen ja lukee alusta loppuun häviää. Varmasti. Seuraavana toimivaksi testattu systeemi jota käytin YH:n kanssa, toki voi downgreidailla jos ei tuon tason panostus kiinnosta, mutta älä. vain. ota. ja. lue.(!!)

Abikirja on paras ystäväsi. Se paitsi tuoksuu mainiolta myös tarjoaa hyvät tiivistelmät aihealueittain. Siinä rinnalla kun lukee kurssikirjoja samalla tavalla aihealueittain (mielummin eri sarjaa kuin kursseilla käytti niin tulee vähän eri perspektiiviä) ja tekee tiivistelmät itselleen jonnekin, riittää kun käy kurssit kerran kunnolla läpi ja tämän jälkeen kertaa vain omista tiivistelmistä. Tämä systeemi saattaa vaatia jonkin verran hyppimistä kirjoista ja kappaleista toiseen sekä oikeasti itse ajattelemista, mutta suuri voitto on se, ettei samaa tekstiä tarvitse tankata moneen kertaan.

Kun asiat on saanut päähänsä hyvissä ajoin ennen koetta (parin kuukaudenkin aivoissamuhimisaika todettu toimivaksi), voi edeltävillä viikoilla keskittyä vanhoihin kokeisiin. Itse katsoin kerralla yhden kokonaisen kokeen läpi ja tein jokaiseen tehtävään esseerungon (kyyyllä esseet on suunniteltava jos älliä papereihinsa ikinä tahtoo), kurkkasin hyvän vastauksen piirteet ja listasin asiat, jotka jäivät puuttumaan. Puutteissa alkaa nopeasti huomata yhtäläisyyksiä, esimerkiksi YH:ssa maailman helpoimmatkin käsitteet on määriteltävä, lähteen luotettavuus on mainittava ja lakitiedon tapauksissa pohdittava jos tilanne olisi näin tuomio menisikin näin -systeemejä. Samalla kun opit mikä tekee sensorin iloiseksi, voit nauttia tyydytystä lyhenevistä puutelistoista. Ei hassumpaa.

Kielet

Kielikokeisiin valmistauduttaessa kannattaa heittää kurssikirjat paperinkeräykseen ja keskittyä olennaiseen. Taikatemppu on altistaa itseään kielelle niin paljon kuin ikinä on mahdollista; lähinnä (ylläriylläriii) lukea ja etsiä kivoja podcasteja. Kielioppipoikkeustenpoikkeuksilla saattaa korkeintaan voittaa pari painokertoimetonta pistettä rakenneosiossa, mutta 299 pisteen kokeessa mikä kuulostaa oikealta -strategia on paras. Tämä kuuluista kielikorva puolestaan kehittyy olemalla kielen kanssa tekemisissä. Paras ja vähiten työltä tuntuva strategia on siis ottaa kirjoituskertaan yksi vieras kieli ja muun opiskelun lomassa lueskella mahdollisimman monipuolisesti kaikenlaista kiinnostavaa. Oman ylistyksensä ansaitsee Harry Pottereiden lukeminen ennen ruotsin koetta, nautin valtavasti paitsi koko maailman ja tarinan kokemisesta uudelleen myös siitä, että saatoin kutsua sitä opiskeluksi. Bonuksena muutaman tuhannen sivun lukeminen jätti jälkeensä sellaisen kielikorvan ja luetun ymmärtämisen, ettei kokeessa lähes virheettömästi vastaaminen ollut temppu eikä mikään.

Vielä muutama pro tipsi tärkeimmän jälkeen: YO-kokeita kannattaa kielissäkin harjoitella, varsinkin englannissa, niin oppii mitä haetaan ja miten kompia välttää. Bussia odotellessa kun tihrustaa kännykältä vanhoja kokeita ei ylimääräistä aikaa kulu ja taidot saattavat kehittyä juuri ratkaisevan verran paremmiksi.

Ja toinen tipsi: älä kirjoita puhetta kirjoitelmassa. Kieli on esseetä yksinkertaisempaa, joten pisteitä saa lähtökohtaisesti vähemmän.

 

Matematiikka

Laske. Matematiikassa ei ole oikotietä onneen, menestyminen vaatii hyvät istumalihaksen ja paljon aivoenergiaa. Tehtävät on kuitenkin valmistautuessa syytä tehdä hitaasti ja ajatuksella, laatu korvaa määrän: sähköisessa kokeessa tehtävät painottuvat entistä enemmän selittämiseen, joten tehtävien takana olevat konseptit on syytä osata kunnolla, jos ällää mielii niin silmät kiinni ja takaperin. Jos siis et tiedä mitä teet kun integroit selvitä se ensin ennen kuin lähdet integroimaan yhtään mitään. Jos kirjan teksti ei aukea, lue silti ja lue uudestaan kunnes aukeaa.

Chilleysmielessä matikka tarjoaa vähiten pakoteitä, mutta opiskelua voi sentään koittaa ajoittaa niihin hetkiin, kun on pirteimmillään ja lopettaa heti kun alkaa väsyttää, mutta jos tätä luksusta kaipaa, aina ei voi väsyttää.

Vielä viimeinen pro tip kokeeseen: mitä helpommalta lopun tehtävä näyttää, sitä vaikeampi se on. Ei siis kannata tuhlata aikaa alkuosion tarkistuksiin, jättää liian vähän aikaa loppuun ja saada E (tai mikä tahansa huonompi kuin tekemäsi työmäärä oikeuttaa). Kirpasee. (Jooo olen hikke jos ei vielä tullut selväksi…) Ja ota kunnon eväät! Aivot kuluttavat energiaa ja hyvä nyrkkisääntö on 2x enemmän ruokaa kuin muihin kokeisiin.

Äidinkieli

Menestys on 95% siitä kiinni, paljonko olet lukenut, 5% seuraavaa:

Ole jokseenkin tietoinen maailman menosta, niin epäreilua kuin elämä onkin, historian, yhteiskuntaopin ja filosofian tunteminen antaa selvän etulyöntiaseman. Median seuraaminen tekee myös hyvää. Itse kokeessa helpottaa myös kun osaa vastausteksteihin jonkinlaisen rautalankamallin, eli esim. tt-vastaus aloitetaan lähdeviitteellä ja pienellä sisällön tiivistelmällä, sitten esitetään löydökset ja perustelut yksi kerrallaan ja lopuksi vedetään niistä jokin elämää suurempi johtopäätös. Näin vältät tyhjän paperin kammon aika tehokkaasti. Tekstitaidon osalta koetilanteessa helpotti myös kaikkien vastausten suunnittelu ennen kirjoittamista, näin vaikein työ tulee hoidettua virkeänä.

Sensorinsumutustekniikoita: Tekstitaidossa (tai mikä lukutaito se nykyään onkaan) pisteitä irtoaa helpoiten epäsuosituista tehtävistä, siis kaunokirjalliseen tekstiin pohjautuvista tai kokeen viimeisistä. Esseessä sensorin saa hyvälle mielellä itsestä ja omista kokemuksista jaarittelu sekä oudot faktat, joiden ei välttämättä tarvitse olla oikeita. Sensori ei ole kaikkitietävä ja hyväuskoisena pitää totena kaikkea, mistä ei itsekään ole varma (näin paljasti eräs itsekin sensorina toiminut ja kielsi kertomasta eteenpäin).

Siis, näillä sanoilla, näillä tipseillä haluan toivottaa niille, joiden ikätoveri ainakin koulussa olin olevinani suuresti onnea tulevaan, sekä todellisille ikätovereilleni mitä mahtavinta ylppärikesän loppua ja onnea yhteisen ystävämme YTL:n kanssa kamppailuun.

Hyvin se mennee ❤

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: